2013. október 20., vasárnap

Agyagfalva a Székely Nemzeti Nagygyűlés 165. évfordulóján.




Erdély, Székelyföld, Agyagfalva! Európa még a ma sötétnek nevezett középkor hűbéri életét élte, amikor Székelyföldön, mai fogalmaink szerint, demokratikus, modern elvekre épülő jogrend, közigazgatás és politikai rendszer épült ki. Európában először itt Erdélyben iktatták törvénybe a vallásszabadságot, minden felekezet teljes egyenlőségét, és a székely falvak már akkor írott falutörvényekkel rendelkeztek, mikor a kontinens nyugati részein ilyesmiről még nem is hallottak.



"Csak nem fajult el még a székely vér! Minden kis cseppje drágagyöngyöt ér."



 Az agyagfalvi rétet Orbán Balázs a székelyek Rákosmezejének nevezte.



Agyagfalván 2013 október 19-én a  Székely Nemzeti Nagygyűlés 165. évfordulóján az ünnepi rendezvénysorozat 13 órától istentisztelettel kezdődött az agyagfalvi református templomban. Ezt követően a fúvószenekar és a hagyományőrző húszárok kíséretében a résztvevők levonultak az agyagfalvi emlékműhöz. A koszorúzás után az emlékműnél megemlékező beszédet mondott  Antal István, parlamenti képviselő, az Agyagfalva 1848 Alapítvány elnöke, Farkas Mózes Bögöz község polgármestere. Ünnepélyesen letették az emlékmű mögött  tervezett múzeum alapkövét.  Az ünnepséget zenés-verses műsor tette színesebbé, és a himnuszok  eléneklése zárta az agyagfalvi megemlékezést.
































































Az SZNT augusztus elején jelentette be, hogy október 27-én a székelyek "nagy menetelésével" kíván nyomatékot adni az egységes, önálló, autonóm Székelyföld követelésének. A terv szerint a székely zászlós menetoszlopok a déli harangszó után, a Brassót -Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán 11 településről és egy útkereszteződéstől indulnak el, és egymással szembetalálkozván közel 55 kilométeres összefüggő oszlopot alakítanak majd ki.




Az előző években minden megemlékezésen ott láttuk a a székely és a nemzeti színű lobogót!

2013 ?

Senki nem említette, hogy OKTÓBER  27-ÉN  következik a SZÉKELYEK NAGY MENETELÉSE

?????

Csak nem fajult el még a székely vér? 


4 megjegyzés:

  1. Jok a kerdesek a vegen, valoban , miert?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Agyagfalva református lelkésze az ünnepi Istentisztelet keretében többször megemlítette a Székelyek Nagy Menetelését, sőt, felhívást is intézett az ünneplőkhöz, a részvételre!

      Törlés
    2. Köszönöm az észrevételt. A felhívást én a "politikusoktól" vártam. A zászlók kérdése sem a tiszteletes úr feladata lenne.

      Törlés
    3. A politikusok nem mondanak semmit mivel féltik a zsíros posztjukat.Itt nekünk kell mindent kiharcolnunk rájuk sajnos nem számíthatunk!

      Törlés